Wednesday 20 April 2011

Nasi Dagang Kelate Mari

Bahan-bahan dan cara hidangan
1 kg beras(nasi dagang)
Santan pekat
1 sudu garam
sejemput halba
1 halia-dihiris halus
5 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris

Cara:
1. Bersihkan beras. Masukkan beras, halba dan bahan hiris ke dalam periuk nasi.
2. Masukkan santan pekat tambah air secukupnya. Gaul rata semua bahan. Masukkan garam
3. Biarkan sehingga nasi masak
4. Bila sudah masak, gaul rata nasi dagang. Boleh dihidangkan bersama gulai ikan tongkol.

Gulai Ikan Aya (tongkol)

1 ekor ikan aya yg sudah dipotong dan dibersihkan (direbus)
santan
1 ulas bawang merah ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
1 paket serbuk kari ikan
cili besar
ubi kentang (jika suka)
rempah ratus (kayu manis,pelaga,cengkih dll)
garam & gula melaka (sebagai perasa)
minyak untuk menumis

Cara.
1.Panaskan periuk, masukkan minyak dan tumiskan rempah ratus tadi.
2.Masukkan bawang yang telah ditumbuk dengan halia tadi (tumis sehingga naik bau)
3.Masukkan serbuk kari ikan yang sudah dibancuh dengan sedikit air. Kemudian tumiskan sehingga garing (jangan bg hangus pulak ye)
4.Masukan santan tadi dan tambahkan air secukupnya
5.Bahan perasa (sedikit garam dan gula melaka)untuk menambahkan rasa sedapnya.
6.Akhir sekali masukkan ikan tonggol (aya) yang sudah direbus tadi, cili besar dan juga ubi kentang tadi.
7. Siap untuk dihidangkan bersama dengan nasi dagang tadi.






Selamat Mencuba,wink wink.. (^_^)

2 comments: